Zelf wijn maken?
Wil jij zelf je eigen wijn maken? Dit is makkelijker dan je denkt! Je kunt niet alleen je eigen smaak bepalen, je houdt er ook nog eens een goede voorraad aan over. Ideaal voor speciale gelegenheden of een spontaan bezoek van vrienden of familieleden!
Ingrediënten wijn maken
De belangrijkste ingrediënten voor het maken van wijn zijn (druiven)sap, (wijn)gist, suiker, zuren en gistvoedingszout. Uiteindelijk kun je zelf ingrediënten toevoegen en zo je eigen smaak bepalen. Door zelf te experimenteren met bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker, ontstaan de lekkerste smaken!
Materialen om wijn te maken
De materialen voor het gisten van wijn bestaat uit:
- Witte emmer
- Theedoeken
- Zeef
- Trechter
- Houten lepel
- Gistingsfles
- Waterslot en hevel stang
- Schone wijnflessen
Basis stappenplan
1) Pers de druiven en voeg water toe
Heb je zelfgekweekte druiven? Pers deze druiven dan met je handen of een stamper en voeg vervolgens gefilterd water of bronwater toe. Dus geen kraanwater! Aan kraanwater worden stoffen toegevoegd die een directe invloed heeft op de smaak van de wijn.
2) Voeg de suiker (of honing) toe
De hoeveelheid suiker heeft een directe invloed op de smaak van je wijn. Mocht je van zoete wijn houden, dan kun je dus extra suiker toevoegen.
3) Voeg de gist toe en roer de gist
Door de gist toe te voegen en te roeren ontstaat er een most. Dit is in de wijnmakerij de naam voor het versgeperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten.
4) Dek het af en laat het een nacht staan
De fles of emmer dek je af met een theedoek. Op deze manier komt er voldoende zuurstof binnen en voorkom je dat er fruitvliegjes, die azijnbacteriën met zich meedragen, of stof in je wijn belandt.
5) Roer de most een paar keer per dag
Als je de most begint te roeren, zou het mengsel moeten gaan bubbelen. Op deze manier wordt het gistingsproces in gang gezet.
6) Zeven en hevelen
Na een paar dagen zal de vloeistof minder bubbelen. De vaste stoffen kunnen eruit gezeefd worden en het mengsel kan overgeheveld worden naar een gistingsfles. Vervolgens breng je een waterslot aan zodat de gassen die tijdens het gistingsproces ontstaan kunnen ontsnappen.
7) Rijpen
Hoe langer je rijpt, hoe beter de smaak. Mocht je extra honing of suiker hebben toegevoegd dan kun je het best langer rijpen om te voorkomen dat de wijn te zoet uitpakt.
8) Bottel je wijn en serveer!
Hevel je wijn over naar schone flessen en jij kunt genieten van je eigen gemaakte wijn! De wijn op een prachtige manier uitserveren of bewaren? Maak dan gebruik van ons drank / likeurvat . om uw drank te laten rusten en te bewaren. Op deze manier hoef je de wijn niet opnieuw over te hevelen.