Veelgestelde vragen

Op deze pagina proberen wij u een antwoord te geven op veelgestelde vragen. Natuurlijk doen wij het uiterste om u zo compleet en correct mogelijk van dienst te zijn. Mocht u toch nog vragen, opmerkingen, en/of klachten hebben, dan hopen wij dat u deze mailt naar info@distillationsupplies.com.

  • Wat is stookwijn?

    Stookwijn is wijn die bedoeld is om er iets van te stoken. Dit is wijn met een laag alcoholgehalte en wordt gemaakt door gist, kraanwater en suiker bij elkaar te voegen en enkele dagen te laten staan. De stookwijn wordt gebruikt om drank te stoken in onze koperen distilleerketels.

  • Hoe begin ik met drank stoken?

    Als u begint met drank stoken dan moet u eerst stookwijn maken. Dit maakt u door turbogist samen te voegen met kraanwater en suiker in een vergistingsvat. Er zijn vergistingsvaten met en zonder waterslot. Voor onze Turbogist Alcotec en onze Whisky Turbogist is een waterslot niet nodig en volstaat onze 30 liter vergistingsvat. Zie de instructies op de verpakking van de turbogist voor de juiste verhoudingen. Voor het overhevelen van de stookwijn vanuit het vergistingsvat in de distilleerketel kunt u overwegen om onze hevelslang met filter aan te schaffen.

  • Hoe krijg ik de juiste smaak aan mijn zelfgemaakte drank?

    Voor het maken van uw eigen drank en likeur zijn oneindig veel recepten te vinden, waarbij veel recepten behoorlijk complex zijn. Echter, voor het maken van rum, koffielikeur, whisky, amaretto, likeur43, gin en andere (fruit)likeuren kunt u ook een essence toevoegen aan uw zelfgestookte drank. Deze zijn te vinden onder accessoires.

  • Waarom zijn de distilleerketels van koper?

    Koper is een goede hittegeleider waardoor de stookwijn gelijkmatig opwarmt. De duur van het distilleren en de lengtes van de voor-, midden- en naloop hebben effect op de smaak. Door de jaren heen is gebleken dat koper, in combinatie met de specifieke vorm waarin de ketels zijn gemaakt, de smaak ten goede komt. Wij verkopen daarom alleen koperen ketels die zijn vervaardigd in Europa en geen RVS distilleer-pannen, die veelal afkomstig zijn uit China.

  • Welke distilleerketels zijn het meest geschikt voor het maken van etherische oliën en hydrosols?

    De koperen kolom destilleerketels en koperen Alquitara distilleerketels van drankstoken.nl zijn ideaal voor het maken van etherische oliën en hydrosols.  Met deze distilleerketels kan bijvoorbeeld heerlijke lavendelolie gemaakt worden. Daarnaast kunnen deze  distilleerketels ook gebruikt worden voor het stoken van drank.

    Lees hier meer over het maken van etherische olie en hydrolaten en Etherische olie maken door stoomdestillatie.

  • Wat zijn de verschillen tussen de koperen kolom destilleerketel en de Alquitara destilleerketel?

    De Alquitara destilleerketel is compacter dan de kolom destilleerketel omdat de koelemmer bovenop de hoed is geplaatst.  Voor wat betreft de kwaliteit en het proces van destilleren is er geen verschil. In de Alquitara destilleerketel past ongeveer net zoveel plantmateriaal als bij de kolom destilleerketel. Om een inschatting te maken hoeveel kruiden, plantmateriaal, bloemen en andere ingrediënten ingelegd kunnen worden op de roosters van de Alquitara destilleerketel verwijzen wij naar een overzicht van de afmetingen van de kolom/korf bij onze koperen kolom destilleerketel,  aangezien de inhoud ongeveer gelijk is. Beide destilleerketels zijn zeer geschikt voor het maken van etherische oliën en hydrosols. Daarnaast kunnen deze destilleerketels ook worden gebruikt voor het maken van likeur. Beide ketels kunt u hier vinden onder de categorie Etherische olie.

  • Hoeveel etherische olie houdt u over met destileren?

    Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren waaronder het soort plantmateriaal, de snoeifase van het plantmateriaal, de vochtigheid van het plantmateriaal en het distilleerproces. Van lavendeltakken houdt u grofweg 4 tot 7 procent van het gewicht aan plantmateriaal over als lavendelolie. Maar ook binnen de lavendelfamilie kan dit per lavendelsoort verschillen. Om een beeld te krijgen van verschillende opbrengsten van etherische oliën verwijzen wij naar onze blog: Etherische olie maken door stoomdestillatie.

  • Ik wil graag fruit likeuren maken van appels, peren, druiven, pruimen etc. Welke distilleerketel moet ik dan hebben?

    U kunt met alle distilleerketels fruit likeuren maken door in de stookwijn fruit toe te voegen. De moonshine alambiek distilleerketel is daarvoor zeker geschikt. Echter, indien u zeer veel fruit wil distilleren kan er een wat dikkere fruitpuree/pulp ontstaan. In dat geval kan de distilleerketel hobby voor fruit distilleren een uitkomst bieden. In deze distilleerketel zit een mixer welke je met de hand kan bedienen zodat de fruitpuree/pulp niet gaat aanbranden aan de ketel.

  • Welk distilleertoestel wordt het meest verkocht?

    De Moonshine alambiek distilleerketel wordt het meest verkocht. Wij verkopen deze ook in complete sets.

  • Welke distilleerketel is geschikt voor het maken van Gin?

    Er zijn grofweg twee manieren om gin te maken. Eén manier is om alle ingrediënten in de stookwijn te verwerken, dan is er geen kolom nodig en volstaat de Moonshine alambiek distilleerketel. De andere manier om gin te maken is door de ingrediënten op een rooster te leggen boven de stookwijn, voor deze wijze is er wel een kolom nodig en adviseren wij de Kolom distilleerketel.

  • Wat is het voordeel van een Charentais distilleerketel?

    Het grote voordeel van een Charentais distilleerketel ten opzicht van andere distilleerketels is dat het distillatieproces veel sneller gaat. Dit komt omdat er in het midden van de opstelling een extra koperen ketel staat die alvast een tweede batch stookwijn voorverwarmt tijdens het distillatieproces van de eerste batch stookwijn. Dus terwijl de eerste batch stookwijn wordt gedistilleerd, wordt een tweede batch stookwijn automatisch verhit. Hierdoor kunt u verschillende batches stookwijn veel sneller achter elkaar distilleren en bespaart u veel tijd. Daarnaast wordt de Charentais distilleerketel gebruikt voor het maken van Cognac. Meer over deze bijzondere distilleerketel kunt u hier vinden.

  • Hoeveel drank houdt u over met het distilleren?

    Dit is van een aantal dingen afhankelijk waaronder het proces van distilleren, het alcoholpercentage in de stookwijn en het alcoholpercentage in het eindproduct. Grofweg hanteren wij de regel dat u ongeveer 10% tot 15% van de stookwijn overhoudt als eindproduct. U vult een distilleerketel tot maximaal 80% met stookwijn. Dus een 10 liter distilleerketel vult u met maximaal 8 liter stookwijn. Hiervan houdt u ongeveer 1 liter eindproduct (likeur, whisky, gin enz.) over.

  • Wat is het verschil tussen de moonshine alambiek distilleerketel type A en B?

    De modellen verschillen aan de buitenkant een klein beetje van elkaar. De werking, kwaliteit en prijs van type A en B zijn gelijk. Type B is alleen verkrijgbaar met een inhoud van 15 t/m 30 liter. Type A is verkrijgbaar met een inhoud variërend van 2 liter t/m 50 liter.

  • Welke vaatjes zijn het beste geschikt om zelfgemaakte whisky, wijn, rum, likeur en andere dranken in te laten rijpen?

    Voor het rijpen van uw zelfgemaakte whisky, rum, likeur en andere dranken adviseren wij onze eikenhouten vaatjes uit Frankrijk. U kunt ook uw zelfgemaakte drank bewaren, laten rusten en uitschenken in onze glazen vaatjes.

  • Hoe kan ik de koperen distilleerketel verwarmen?

    Distilleerketels met een inhoud t/m 10 liter kunt u verwarmen met onze elektrische kookplaat. Om de stooktijd te verkorten kan de 10 liter ketel eventueel ook op een gasvlam worden verwarmd. Grotere ketels kunt u op een gasvlam verwarmen op een gasfornuis in de keuken of op een mobiele camping gasbrander/gaspit. Uiteraard kunt u ook de kleinere ketels verwarmen op een gasvlam indien u geen elektrische kookplaat heeft. Verder kunnen de ketels worden verwarmd op een keramische kookplaat. Het is niet mogelijk om de koperen ketel op een inductieplaat te verwarmen.

  • Hoe lang duurt het om drank te stoken?

    Uiteraard is deze vraag lastig te beantwoorden omdat het van veel factoren afhankelijk is, waaronder de hoeveelheid stookwijn, het alcoholpercentage in de stookwijn en de warmtebron. Onze elektrische kookplaat kan gebruikt worden voor distilleerketels met een inhoud t/m 10 liter. Wanneer u een 10 liter moonshine alambiek distilleerketel vult met bijvoorbeeld 7 liter stookwijn en verwarmt op onze elektrische kookplaat, dan is de stooktijd ongeveer als volgt:

    -Na een uur tot 5 kwartier is de temperatuur ongeveer opgelopen van 20 graden celcius naar 82 graden celcius.

    -Vervolgens duurt het zo’n 3 kwartier voordat de meeste alcohol is gedistilleerd.

    -In bovenstaand voorbeeld was zowel de stookwijn als de stookomgeving kamertemperatuur.

    -Eventueel kunt u doorgaan voor een tweede stook. In onze blogs kunt u hier meer over lezen.

    -Voor kleinere ketels op de elektrische kookplaat of verwarming middels een gasvlam is de stooktijd uiteraard korter.

     

  • Is zelf drank stoken gevaarlijk?

    Nee zelf drank stoken is niet gevaarlijk. Indien u stookwijn maakt door gist, kraanwater en suiker bij elkaar te voegen met behulp van onze turbogist komen er geen gevaarlijke stoffen vrij. Indien u fruit toevoegt aan de stookwijn, dan er tijdens het distillatieproces een kleine hoeveelheid methanol ontstaan. Deze methanol is kan in hoge percentages ongezond zijn. Wanneer u het eerste glaasje alcohol uit u (fruit) distillaat, “de voorloop”, weggegooid is er niets aan de hand.

  • Hoe scheid ik de voorloop, middenloop en naloop?

    Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij naar ons blog hierover.

  • Naar welke landen verzenden jullie?

    Wij verzenden onze producten naar alle eurolanden behalve Duitsland en Oostenrijk. Voor bestellingen boven de € 100 is het gratis verzending naar Nederland, België en Frankrijk. Voor bestellingen onder € 100 zijn de verzendkosten voor Nederland € 6,50, voor België € 9 en voor Frankrijk € 15. Voor andere eurolanden zijn de verzendkosten altijd € 19,95 per bestelling.

  • Wanneer wordt mijn bestelling geleverd?

    De artikelen worden binnen 2 tot 3 werkdagen verzonden. Uitzondering hierop zijn de professionele 60 liter en 100 liter ketels, die worden binnen 7 werkdagen verzonden. Wij blijven echter altijd afhankelijk van onze vervoerders en zijn niet verantwoordelijk voor bestellingen die te laat worden afgeleverd. Voor andere landen buiten Nederland en België kan de levertijd een paar dagen langer zijn.

  • Kan ik hier veilig betalen?

    Alle door ons geaccepteerde online betaalmethodes worden via een beveiligde en versleutelde SSL Extended Validation verbinding aan u aangeboden. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat derden de gegevens tijdens de transactie kunnen onderscheppen. Als u een beveiligde verbinding heeft kunt u dit zien aan de adresbalk die groen is gekleurd en er staat een hangslotje bij.

  • Heeft drankstoken.nl een vergunning om distilleerketels te verkopen?

    Wij zijn door de douane gecertificeerd om distilleertoestellen te mogen importeren, te vervaardigen en te verhandelen.