Uw whisky, wijn, rum, likeur en andere dranken laten rijpen

Eiken houten vaatje | whisky | wijn | likeur | Drank Stoken

Uw whisky, wijn, rum, likeur en andere dranken laten rijpen

Zelf distilleren en dranken laten rijpen geeft veel voldoening. Het is spannend en leuk om het resultaat te ervaren. Op de markt zijn allerlei soorten vaten voor het bewaren en laten rijpen van zelfgemaakte dranken. Het eiken houten vaatje is al eeuwen oud en in verschillende soorten hout verkrijgbaar. Velen houtsoort zijn uitgeprobeerd om vaten van te maken: moerbezie, kastanje, acacia, beuken. Uit alle houtsoorten blijkt eikenhout de beste houtsoort te zijn voor het bewaren en rijpen van dranken zoals whisky, likeur, rum, wijn en andere dranken.

De voordelen van een Frans eiken houten vaatje

De voordelen van rijpen op Frans eikenhout is dat de houtrijping smaakstoffen en aroma’s toevoegt bijvoorbeeld dille, toast, kokos en vanille. Het is niet toevallig dat de beste wijnhuizen zoals Bourgogne en Bordeaux vrijwel altijd kiezen voor Frans eikenhout. In sommige gebieden is zelfs wettelijk vastgelegd dat whisky enkel mag rijpen in eikenhouten vaten. Frans eikenhout is buigbaar en sterk tegelijk. Daarnaast zorgt het voor stabiliteit en helderheid van de dranken.

Onze houten vaatjes zijn met de hand gemaakt van Frans eikenhout en daarmee van zeer hoge kwaliteit. De vaatjes bevatten geen parafine en zijn aan de binnenkant licht gebrand (light toasted) wat in ons optiek optimaal is voor de rijping van dranken. De vaatjes kunnen gebruikt worden om direct drank uit te schenken maar ook om drank in te laten rijpen. Het betreffen nieuwe vaten waardoor het belangrijk is om ze op juiste wijze in gebruik te nemen. Hiervoor verwijzen wij naar de bij geleverde gebruiksaanwijzing.

Gebruiksaanwijzing houten vaatjes

Gereedmaken van het vat
Een vat wat nieuw is of droog is opgeslagen heeft een periode nodig van zwellen om de naden te doen sluiten. Er zijn 2 methoden, koud of warm. De 2de methode is ook wel bekend als de Franse methode. Welke methode u gebruikt is afhankelijk van de wijze waarop het vat bewaart is. Als het lang is opgeslagen onder droge omstandigheden, dus niet in een vochtige kelder, dan kunt u het beste de koude methode gebruiken. Is het nog recent gebruikt of is hij vochtig opgeslagen geweest dan kunt u de warme methode gebruiken.

De koude methode
Vul het vat tot 1/3 met koud water en laat het 3 tot 4 uur staan. Vul vervolgens bij tot 2/3 met koud water. Na weer 4 uur af vullen tot de rand en houdt het gevuld totdat alle naden dicht zijn gezwollen. Als dit gebeurd is kan u het vat in gebruik nemen. Dit proces duurt ongeveer 2 dagen en bij oude vaten soms langer.

De warme methode
Vul het vat tot 1/10 met heet water. Tape de gaten dicht en schud het vat zodat alle delen goed in contact komen met water. Zet het vat rechtop en vul de bovenkant tot de rand met heet water en laat dit 15 minuten staan. Vervolgens omdraaien en de procedure herhalen voor de andere kant. Haal de tape eraf en laat het vat leeg lopen. Vul het vat met koud water om te controleren of het vat dicht is. Lekt het vat nog, gebruik dan de koude methode.

Belangrijk
Laat een vat nooit langer dan 2 dagen vol staan met gewoon water. Dit is om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in het vat en is belangrijk bij dranken laten rijpen.

Een vat schoonmaken
De beste manier om een vat schoon te maken is een paar keer spoelen. Het vat dient altijd onmiddellijk na leegkomen van een drank omgespoeld te worden om te voorkomen dat er organismen in gaan groeien. Dit omspoelen gebeurt met heet water. Herhaal dit omspoelen totdat alle achtergebleven stoffen zijn opgelost en zijn weggespoeld. Eindig altijd met 1 keer koud water spoelen.

Als het even kan het gebruik van chemische middelen in het vat vermijden. Deze middelen onttrekken namelijk stoffen(tannine)  aan het vat.

Het opslaan van een vat
Als u een vat heeft gekocht en u gaat het niet gelijk gebruiken laat het dan ingepakt in de folie. Dit voorkomt vochtverlies van het hout. De beste opslag plek voor een vat is bij een temperatuur onder de 12 graden en een luchtvochtigheid van 75%.

Bekijk onze eiken houten vaatjes voor het bewaren en rijpen van uw zelfgemaakte drank.