Jenever stoken

Professionele distilleerketel 100 liter | drank stoken

Jenever stoken

Ben je van plan om zelf drank te gaan stoken en dan specifiek om Jenever te maken? In Nederland zijn er veel liefhebbers van deze alcoholische drank. Het is een zuiver distillaat dat gemaakt is van graan of melasse, jeneverbessen en kruiden. Nederlanders zijn er van overtuigd dat jenever al sinds de 17 eeuw uit Nederland komt en hier is uitgevonden. Onze Belgische buren zijn er van overtuigd dat zij de jonge jenever hebben ontdekt. Leuk om te weten is dat jenever sinds 2008 een beschermde geografische aanduiding heeft gekregen. Dit betekent dat deze drank alleen in Nederland, België en enkele Duitse en Franse provincies gedestilleerd mogen worden. Lees hieronder meer over jenever stoken.

Zelf jenever stoken

Bij het stoken van jenever begin je met het uitzoeken van geschikt graan. In principe kan elk soort graan gebruikt worden maar de meest populaire granen zijn gerst, rogge, tarwe en mais.

Basisrecept voor 1 liter jenever:

 • 1 liter vodka, brandewijn of alcohol +/- 40 vol%
 • 20 gram jeneverbessen
 • 0,5 – 1 gram koriander (+/- 0,25 / 0,5 theelepel)
 • 0,5 kruidnagel
 • ½ stokjes zoethout (kalichenhout)
 • 1 theelepel honing (of suiker)

Werkwijze jenever stoken

 1. Giet de vodka, alcohol of brandewijn in een oplegbokaal of aangepaste fles en vermeng de kruiden in de drank (zonder de honing).
 2. Sluit de fles of bokaal af en laat deze twee weken trekken bij kamertempratuur. Schud de fles of bokaal af en toe, proef, en bij zwakke jeneversmaak verhoog het aantal jeneverbessen tot 15 gram of laat het langer trekken.
 3. Bij te zwakke kruidensmaak verhoog de hoeveelheid koriander. Bij aanpassingen laat je de jenever nog enkele dagen trekken.
 4. Drank laten bezinken en hevel het klare gedeelte voorzichtig af.
 5. Drank filteren, bijvoorbeeld door een koffiefilter.
 6. Voeg na het filteren een theelepel honing (of wat suiker) toe. Dit doe je om de bittere smaak van de jenever af te halen.
 7. Giet de drank in een zuivere fles of kruik.
 8. Laat de drank nog wat narijpen (de drank wordt hierdoor wat voller van smaak).

Het leuke aan jenever stoken is dat er gespeelt kan worden met de kruiden. Aan jenever wordt naast het basiskruid (jeneverbessen) ook nog het volgende toegevoegd: St. Janskruid, engelwortel, kaneel, snuifje nootmuskaat, 1 kruidnagel, wat geplet anijszaad, koriander, citrus schillen en gedroogde schillen van bittere sinaasappel. Wij raden niet aan om alle kruiden te gebruiken maar een beetje spelen kan geen kwaad. Dus experimenteer zelf tijdens het stoken van je eigen jenever!