Houten of RVS wijnvat kopen?

wijnvat rvs 5 liter

Houten of RVS wijnvat kopen?

Het opslaan van drank is niets nieuws en gebeurt al eeuwenlang. Vaak wordt dit gedaan in een houten wijnvat, maar dit heeft niet altijd het gewenste effect op de smaak van de wijn. Naast houten wijnvaten zie je ook steeds vaker RVS wijnvaten. In dit blog leggen we je het verschil uit tussen de houten- en RVS wijnvaten. Elk materiaal heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen.

Waarom zijn de meeste wijnvaten van hout?

De meeste wijnvaten die je ziet zijn van hout en dit heeft vooral een praktische redenen en is niet smaak gerelateerd. Vroeger werd bijna alles in houten vaten, per schip, vervoerd. Wanneer je iets per schip vervoert is het belangrijk dat het tegen een stootje kan en extreme weersomstandigheden kan weerstaan. Eikenhout was hier de beste oplossing voor. Vandaar de houten wijnvaten.

De invloed van een wijnvat op de smaak

Na het verschepen van wijn in houten vaten werd er ontdekt dat de smaak van de wijn tijdens het verschepen veranderde. De wijn kreeg een toegevoegde smaak naar de hand van het soort hout waar het vat van gemaakt is. Dit effect is het meest gunstig voor oxidatieve wijnen, hout brengt hierin complexere geuren en smaken naar boven. Dit soort wijnen zijn dan wel vaak voor de echte kenners. Wanneer je jonge, frisse en fruitige wijnen maakt wil je liever niet dat deze een toegevoegde smaak van het hout krijgen.

RVS wijnvat kopen of toch een houten vat?

Dus wat kun je nu het beste doen wanneer je je wijn wilt bewaren? Voor jonge, frisse en fruitige wijnen adviseren wij het RVS bewaarvaten. Voor oxidatieve wijnen zijn beide eigenlijk een goede optie, een RVS wijnvat doet hetzelfde als een houten wijnvat alleen zonder de extra smaak. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur bij de oxidatieve wijnen. Echter zou een RVS wijnvat waarschijnlijk wel een betere keuze zijn aangezien je deze vaker kan gebruiken dan een houten wijnvat. Daarnaast kun je een RVS wijnvat gebruiken voor zowel jonge, frisse en fruitige wijnen als voor oxidatieve wijnen omdat de wijn niet in het RVS trekt en wel in het hout.

Wil je meer weten over de verschillende soorten wijnvaten of over het zelf maken van wijn? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers vertellen je er graag meer over.